restaurace ubytování venkovní terasa kulečník
stolní tenis sáňkování lyžařská škola pro děti i dpospělé TV se satelitem
sauna bazén se slanou vodou parkování (v bezsněžné sezóně)
WiFi možný pobyt se psy grilování, rožnění, táborák
bar zmrzlina lyžování běh na lyžích
T T T

Stezka horských nosičů na vrchol (26.10.2013)

Vyzkoušejte si výstup na Sněžku netradičním a při tom unikátním způsobem po cestě, kudy chodili horští nosiči. V hospůdce Horských nosičů ve Velké Úpě vám k tomu půjčí i dřevěné krosny s nákladem.

Vyzkoušet si práci horského šerpy, kteří na přelomu 19. a 20. století nosili těžké náklady na nejvyšší českou horu celých 6,5 km s převýšením téměř 900 m, si dnes můžete i vy. Můžete si zapůjčit dřevěné krosny, naložit náklad a udělat si zajímavý výlet s celou rodinou. Je možno si vybrat tři trasy, každá začínáv hospůdce Horských nosičů, která se nachází ve spodní stanici lanovky Portášky ve Velké Úpě, kde vám půjčí dřevěné krosny a dostanete plánek trasy a veškeré informace k samotnému výstupu.
Celá trasa je značena, jsou na ní dobová odpočívadla včetně zvýšených podpěr pro položení krosny na zádech a nechybí ani detailně popsaná historie tohoto řemesla.

Termín: 26.10.2013

Vyzkoušet si práci horského šerpy, kteří na přelomu 19. a 20. století nosili těžké náklady na nejvyšší českou horu celých 6,5 km s převýšením téměř 900 m, si dnes můžete i vy. Můžete si zapůjčit dřevěné krosny, naložit náklad a udělat si zajímavý výlet s celou rodinou. Je možno si vybrat tři trasy, každá začínáv hospůdce Horských nosičů, která se nachází ve spodní stanici lanovky Portášky ve Velké Úpě, kde vám půjčí dřevěné krosny a dostanete plánek trasy a veškeré informace k samotnému výstupu. Celá trasa je značena, jsou na ní dobová odpočívadla včetně zvýšených podpěr pro položení krosny na zádech a nechybí ani detailně popsaná historie tohoto řemesla.

                 

Využít můžete celkem tři trasy:

  • Trasa A: výstup na Portášky (1060 m) kde se můžete posilnit na dalš cestu, dále směr Jana Bouda a chata Borůvka. Při sestupu do údolí se můžete rozhlédnout ze staré dobové vyhlídky na celé údolí Velké Úpy, kde trasa A končí. Časová náročnost trasy je 3 hodiny.
  • Trasa B: značenou cestou přes Portášky na Růžovou horu, kde vám na Boudě Růžohorky nabídnou občerstvení i prohlídku sbírky čarodějnic, nedaleká horská farma nabízí speciality domácí výroby. Trasa B končí na stanici lanové dráhy Růžová hora,1354 m, po které můžete sjet lanovkou do Pece pod Sněžkou, nebo od boudy Růžohorky sejít cestou do Pece pod Sněžkou a dále do cílové stanice Velká Úpa. Časová náročnost trasy je 4 hodiny.
  • Trasa C: začátek shodný s trasou B - přes Portášky na Růžovou horu, odtud pěšky na vrchol Sněžky (1602 m) s Českou poštovnou, kde je cíl trasy horských nosičů. Časová náročnost trasy je 4 hodiny.

Z historie horských nosičů: v chudém kraji horalé nemohli chovat koně, po horách ani nevedly sjízdné cesty, proto po staletí používali k dopravu nákladů saně rohačky a především dřevěné krosny na zádech nosičů, kterými se stávali muži i ženy. Nejběžnější žebříkovou krosnu měli muži pro nejtěžší náklady. Takové užívali i při vynášení materiálu pro stavbu České boudy na vrcholu Sněžky v létě 1868 a také pro zásobování České i Pruské boudy na Sněžce. Běžný náklad jednoho nosiče činil okolo sto kilogramů. Podle vynesených kilogramů dostal zaplaceno. Po osmihodinové túře je doma ještě čekalo hospodářství s dobytkem, políčkem brambor a několika hektary louky.

+420 608 901 390
portasky@portasky.cz
facebook

Velká Úpa č.p. 110
542 22
Pec pod Sněžkou

Portášky © 2024 Humlnet Creative, s.r.o.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace